vrijdag 29 april 2016

Diverse LG Friends vanaf eind april verkrijgbaar

LG Electronics (LG) introduceert vanaf eind april enkele zogenoemde LG Friends, de accessoires van het nieuwste vlaggenschip LG G5, in de Benelux.

De modulaire LG G5 biedt de optie om via de uitneembare batterij accessoires toe te voegen, om zo van de smartphone een volwaardige digitale camera, hi-fi speler en meer te maken.

De eerste Friends die verkrijgbaar zijn, zijn de cameramodule (LG CAM Plus), een 360° camera (LG 360 CAM), een Virtual Reality-bril (LG 360 VR), een draagbare geluidsversterker ontwikkeld in samenwerking met Bang & Olufsen (LG Hi-Fi Plus) en een aanvullende batterijoplader (LG Hybrid Battery Charger).

LG CAM Plus maakt met de camerahandgreep en fysieke knoppen een echte camera van de smartphone. Daarbij biedt de LG CAM Plus een interne batterij met een extra 1.200mAh. Tot eind mei krijgt elke consument de LG CAM Plus gratis bij aankoop van een LG G5.

De LG 360 CAM is een compacte 360-graden camera, uitgerust met twee 13 megapixel 200-graden groothoeklenzen, een 1.200mAH batterij en 4GB intern geheugen. De LG 360 CAM levert 2K-kwaliteit beeldopnames en 5.1 surround geluidopnames met de drie geïntegreerde microfoons.

Samsung verkoopt wereldwijd meer dan 1 miljoen curved monitoren

Samsung heeft wereldwijd meer dan een miljoen gelromde monitoren verkocht. Dat is een belangrijke mijlpaal sinds de introductie van de eerste curved monitor van Samsung, in september 2014. Sinds de introductie van de 27 inch 4000R SD590C LED-monitor is het aanbod aan curved monitoren van Samsung flink uitgebreid.

Naast de verkoopmijlpaal heeft Samsung veruit het grootste marktaandeel. Van elke 100 curved monitoren die wereldwijd worden verkocht, zijn er 85 afkomstig uit de Samsung-fabriek.

Curved monitoren zijn beter aangepast aan de natuurlijke vorm van het oog, waarmee kijken naar het scherm een betere kijkervaring geeft. Het beeld heeft extra brede kijkhoeken en een hoger contrast. Daarmee zijn de beeldschermen ideaal voor gamers en entertainmentliefhebbers die graag een realistische, scherpe kijkervaring willen. Samsung ziet dat juist bij die doelgroepen de vraag naar curved monitoren toeneemt.

Samsung heeft het ontwerp van de eerste curved monitor inmiddels aangepast en meer gebogen, terwijl het er nog even slank uitziet. Dit heeft geleid tot de introductie van de tweede curved monitor in januari 2015, de 34 inch SE790C met de 3000R kromming. De meest recente modellen zijn de CF591 (27 inch) en de CF390 (23,5 en 27 inch modellen) die de visuele mogelijkheden van de monitoren naar een nog hoger niveau (1800R) hebben gebracht.

Zwarte Tulp in mei bij Videoland, eind 2016 bij RTL 4

Het tweede seizoen van de Nederlandse dramaserie Zwarte tulp zal het eerst bij online-videodienst Videoland te zien zijn en pas een half jaar later lineair op RTL 4.

De nieuwe afleveringen zijn vanaf 6 mei te zien via Videoland. Een abonnement op deze videodienst kost tien euro per maand.

donderdag 28 april 2016

Disney zenders bij Vodafone

Vodafone heeft het zenderaanbod uitgebreid met de zenders van Disney. Disney Channel is voor alle Vodafone tv-klanten in het basispakket beschikbaar. Voor het bekijken van Disney Junior en Disney XS 24 is daarentegen afname van Kids & Music-zenderpakket noodzakelijk. Enkele weken terug breidde Vodafone het zenderaanbod met onder meer BBC First uit.

Icy Box DVB-T en DVB-T2 dongel

Ze zijn er nog: de tv-dongels om Digitenne en aanverwanten mee te ontvangen. De Icy Box IB-MP103DVB-T2 is een dongel waarmee je van je Android smartphone of tablet een mobiele televisie maakt. Waartoe je dan wel eerst de bijbehorende software moet installeren. De IB-MP103DVB-T2 ondersteunt DVB-T en DVB-T2 en direct opnemen. Een batterij is niet nodig. De prijs bedraagt 72 euro.

woensdag 27 april 2016

Topfilms op Veronica in filmmaand mei

Onder de noemer meimaand filmmaand zendt tv-zender Veronica al meer dan dertig jaar gedurende de maand mei diverse topfilms uit. Ook dit jaar is weer een selectie van aansprekende films te zien. Onder het filmaanbod zitten dit jaar alle Indiana Jones-films. Dit ter ere van het 35-jarig jubileum van deze filmreeks. Van Raiders of the Lost Ark (1981) tot en met The Kingdom of the Crystal Skull (2008), alle vier de avonturenfilms zijn op de donderdagen om 20.30 uur in chronologische volgorde te zien bij Veronica.

dinsdag 26 april 2016

RTLZ dan toch bij Caiway

RTLZ wordt dan toch doorgegeven via Caiway. RTL Z wordt op 26 april in HD-kwaliteit aan het digitale basispakket toegevoegd. Gesprekken met de kabelaar zijn er tot nu toe wel geweest, maar de doorgifte-eisen waren voor enkele partijen iets te gortig. Bij de start van RTLZ in september was de zender alleen te bekijken via Ziggo, KPN en Vodafone.

Nieuwe torrent-streamingdienst duikt op

Na Popcorn Time duikt er weer een nieuwe torrentsite op, WebTorrent Desktop. Een betaversie is sinds enkele dagen beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

Anders dan bij Popcorn Time ontbreekt een handige portal naar series en films. Je moet de torrent-bestanden zelf ophalen.

De makers zelf adverteren het als een platform voor het streamen van legaal verkrijgbare content.

Duitse kabelaar stopt met analoog

De Duitse kabelmaatschappij Unity Media stopt per 30 juni 2017 met haar analoge televisieaanbod. Het is daarmee de eerste kabelmaatschappij in Duitsland het analoge televisieaanbod volledig uitfaseert. In een uitgebreide campagne zal het klanten informeren over het digitale aanbod.

Eind april zal de kabelaar in delen van Duitsland het analoge televisie-aanbod  terugbrengen om ruimte te maken voor meer televisiezenders in HD-kwaliteit.

De Duitse Kabelaar Unity Media is onderdeel van Liberty Global, de eigenaar van Ziggo.

maandag 25 april 2016

Nieuwe Samsung Ultra HD-televisies in de winkels

De Ultra HD-televisies van Samsung die eerder waren aangekondigd zijn inmiddels te koop in Nederland. Het gaat om de 7000-, 8000- en 9000-serie. In deze toestellen is geen 3D-techniek meer aanwezig. Wel wordt High Dynamic Range (HDR) ondersteund, evenals in sommige toestellen de SUHD-techniek.

De Nederlandse consument streamde in 2015 per dag 105 minuten video

De Nederlandse consument streamde in 2015 per dag 105 minuten video. Dat is een stijging van ruim 60 procent ten opzichte van een jaar eerder (65 minuten), zo blijkt uit onderzoek in opdracht van brancheorganisaties NLkabel, Nederland ICT en FIAR CE.

Online video en Video on Demand groeien hard, zo blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld wordt 38 minuten per dag naar online video gekeken. Vorig jaar was dat nog 23 minuten.

Catch-up TV (het terugkijken van lineaire televisieprogramma's via programma gemist op Replay TV) is goed voor 28 minuten per dag. Subscription Video on Demand (bijvoorbeeld via Netflix of MyPrime) is met 23 minuten per dag populairder dan het bestellen van 'losse' films en series (transactional Video on Demand).

De organisaties pleiten dan ook voor nieuw beleid. Hoewel het kopieergedrag voor een groot deel is verdrongen door streaming, is door Stichting de Thuiskopie in 2015 ruim 20 miljoen euro meer geïncasseerd dan in 2010. 'Er worden steeds minder muzieknummers en films gekopieerd op dragers als computers, harde schijven en smartphones. Opslag wordt steeds meer vervangen door streaming. De thuiskopieregeling moet daarop worden
aangepast'.

Kwart van Europeanen kijkt illegaal

Een kwart van de Europese jongeren tussen 15 en 24 jaar erkent dat zij wel eens naar illegale streams hebben gekeken. Het belangrijkste argument is dat ze er niet voor hoeven te betalen. Een op de vier vindt dat hij of zij niets verkeerds doen. Anderen vinden dat de illegale content beter vindbaar is. Zes van de tien ondervraagden zeggen dat ze illegale bronnen laten liggen als er een betaalbaar legaal alternatief komt.

M7 Group verzorgt Europese distributie Mezzo Live HD

De M7 Group S.A. - bekend van CanalDigitaal - gaat de distributie van Mezzo Live HD in Europa voor haar rekening nemen. De zender wordt aangeboden via de Eutelsat 9 oost satelliet, ook beter bekend als Eurobird 9B.

Mezzo Live HD is een zender met klassieke en live opgenomen of live uitgezonden concerten. Het kanaal wordt momenteel nauwelijks aangeboden in de Benelux. De zender komt echter binnenkort bij TV Vlaanderen en CanalDigitaal, belooft Mezzo directeur  Christophe Winckel.

Orah 4i camera voor live VR

VideoStitch heeft een compacte VR-camera ontwikkeld, Orah 4i, die bijvoorbeeld voor livestreaming kan worden ingezet. De Orah is de eerste 360 camera voor consumenten die ook live uitzendingen kan verzorgen.

De camera is vervaardigd van alumium en komt met vier microfoons. Je kunt zelfs video in VK schieten.

Nadeel is wel dat hij niet direct op een pc kan worden aangesloten, maar in aangewezen op een Stitching Box, die de beelden kan samenvoegen. Dit kastje draait op een Intel processor en heeft 120 GB SSD aan boord. Er zijn USB 3.0 en 2.0 poorten, gigabit LAN en WiFi.

Acht procent Nederlanders kan via 4G met tablet online

85 procent van de Nederlanders heeft een tablet met WiFi om online te gaan. Een jaar geleden was dat 91 procent. 8 procent van de Nederlanders kan via 4G-netwerken online gaan. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper op basis van zijn Consumer Panel.

Waar tablets in elk soort prijssegment wel over WiFi beschikken, zijn het vaak de duurdere tablets die ook beschikken over cellulaire 3G- of 4G- connectiviteit. In januari 2016 gaf 7 procent van de Nederlanders aan dat hun tablet verbinding kan maken met  een 3G-netwerk.

Nog eens 8 procent van de Nederlanders stelt  dat hun tablet beschikt over 4G-connectiviteit. Het aandeel van tablets dat over 4G-connectiviteit beschikt, is met drie procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

vrijdag 22 april 2016

Nieuwe tv dongel voor Roku

Het Amerikaanse Roku introduceert een nieuwe tv dongel die net als Chromecast in de televisie moet worden ingebracht, via de HDMI poort. Die nieuwe dongel is acht keer sneller dan het model uit 2014, met meer processorkracht dan Chromecast of de Amazon Fire TV Stick. Hij heeft een zogenoemde dual-band MIMO antenne en ondersteunt 1080 HD video. De dongel kost 50 dollar, meer dus dan Google Chromecast. Jammer genoeg verkoopt Roku deze sticks niet in Europa.

Ultra HD in kwart van de huiskamers

In één op de vier huishoudens is voor het einde van dit jaar een Ultra HD-televisie aanwezig. Dat stelt marktonderzoeker WitsView.

Het onderzoeksbureau verwacht eind dit jaar een penetratie van 23,8 procent van Ultra HD-televisies. Dat is een stijging van meer dan tien procent in een jaar.

De verwachting is dat dit jaar waarschijnlijk 53 miljoen voor 4K Ultra HD geschikte televisietoestellen worden verscheept.

donderdag 21 april 2016

Netflix overweegt functie voor offline kijken

Netflix-CEO Reed Hastings zei tijdens de presentatie van de kwartaal­cijfers dat de streaming­dienst het offline beschikbaar maken van content overweegt. Hastings kon niets beloven, maar zet de deur op een kier. De CEO lichtte na een vraag van een journalist van Re/Code toe: “We hebben ons nu vooral op streaming gefocust, maar nu Netflix ook beschikbaar is in gebieden waar snel internet nog niet zo wijdverspreid is, moeten we er zeker aan denken.” YouTube en Amazon bieden betalende gebruikers al langer de optie om video offline op te slaan en later te kijken.

Sony lanceert vierkante camera

Sony lanceert een vierkante camera met twaalfmegapixelsensor voor gebruik van beveiligingstoepassingen en professionele point-of-view-opnamen. Er zitten geen knoppen of een scherm op, want het toestel wordt op afstand bestuurd. Sony rust de UMC-S3C uit met een fullframe-sensor die vergelijkbare specificaties heeft als de chip in de A7S II-systeemcamera. Sony brengt de UMC-S3C in augustus op de markt in de Verenigde Staten.

woensdag 20 april 2016

Nieuwe 43 inch monitor Philips

Philips lanceert een nieuwe 43 inch Ultra HD monitor, de BDM4350UC. Anders dan de voorganger, gebruikt Philips in de BDM4350UC een IPS-paneel, wat zorgt voor een kijkhoek van 178 graden. Het scherm heeft een refreshrate van 60 Hz en biedt een contrastratio van 1200:1. Het aantal pixels per inch komt neer op zo'n 104 PPI.

Meegeleverd worden twee DisplayPort-connectors en twee HDMI 2.0-poorten met MHL-ondersteuning. Over de prijs en beschikbaarheid zijn nog geen gegevens bekend.

Panasonic breidt assortiment DSLM-camera's uit

Panasonic introduceert de nieuwste toevoeging aan het assortiment DSLM-camera's met verwisselbare lens: de LUMIX DMC-GX80. Deze nieuwe camera combineert een klassiek design met 4K-capaciteit.

De DMC-GX80 biedt een groot aantal innovatieve functies, zoals 4K PHOTO, Post Focus, een DUAL I.S.-systeem (beeldstabilisator) over vijf assen, en een solide ergonomische grip. De camera is daardoor uitermate geschikt voor onderweg en het maken van opnames uit de hand.

De LUMIX DMC-GX80 heeft een 16-megapixel Digital Live MOS-sensor. Deze zorgt volgens Panasonic voor 'prachtig heldere en gedetailleerde opnames'. Ook de nieuwe Venus Engine draagt hiertoe bij. De processor past de kleurtoon, verzadiging en lichtsterkte elk apart aan.

Het is ook de eerste LUMIX G-camera waarbij Panasonic geen Low Pass-filter hoefde toe te passen. De maximale resolutie is met ongeveer 10 procent verbeterd.

Verder zorgen de sensor en de processor er samen voor dat beelden helder en met een minimale hoeveelheid ruis worden weergegeven, zelfs bij weinig licht en een maximale ISO-waarde van 25600. Dit is ideaal voor het maken van opnames in bijvoorbeeld donkere restaurants en 's avonds op straat.

De LUMIX DMC-GX80 legt verder hoge resolutie 4K-videobeelden vast in 3840 x 2160 bij 25p (50Hz) of 24p en Full HD-video's in 1920 x 1080 bij 50p (50 Hz).

dinsdag 19 april 2016

Koelkast met Full HD scherm

Samsung lanceert, wellicht als eerste fabrikant ter wereld, een koelkast met een Wifi 21.5-inch Full HD aanraakscherm. Je kunt er bijna alles op doen, van het streamen van muziek tot het bestellen van boodschappen. Daarnaast kan het scherm worden gebruikt voor het delen van foto's en communicatie met andere familieleden. Er hangt wel een pittig prijskaartje aan van omgerekend 5627 dollar.

LG introduceert 27UD88-W monitor

LG heeft zijn 27UD88-W monitor nu dan ook officieel aangekondigd. Deze 27-inch monitor wordt geleverd met AH-IPS-paneel en LED-achtergrondverlichting en een resolutie van 3840x2160 pixels.

De fabrikant claimt verder een maximale helderheid van 350 cd/m² en een contrastverhouding van 1000:1. Aanwezig zijn een DisplayPort en tweemaal HDMI.

De LG 27UD88-W komt halverwege april op de markt en kost ongeveer 650 euro.

maandag 18 april 2016

NPO 2 blijft in Duits grensgebied

De Duitse kabelaar Unity Media zal NPO2 blijven aanbieden in de grensstreek. Eerder was gemeld dat de analoge verspreiding van de Nederlandse zender zou worden stopgezet.

De Landesanstalt für Medien Nordrhein-Westfalen is blijkbaar van gedachten veranderd. NPO 2 verhuist op maandag 25 april wel van kanaal 23 naar kanaal S21 of S19. Het kanaalnummer kan verschillen per regio.

Unity Media past het analoge aanbod in de Duitse deelstaat aan om meer ruimte vrij te maken voor digitale televisietoepassingen.

BVN blijft ook beschikbaar, maar wordt alleen doorgegeven als zogenaamde ‘bonus’-zender in het ‘Digital Highlights pakket’.

Robuuste Olympus

De waterdichte Olympus Tough TG-870 kan tegen een stootje: deze robuuste fotocamera is ook stofdicht en bestand tegen vriestemperaturen.

Om preciezer te zijn: waterdicht tot op vijftien meter (volgens de IEC 529 IPX8-norm), schokbestendig tot op 2,1 meter (volgens de Amerikaanse MIL-standaard, met onderwaterbehuizing tot 45 meter), bestand tegen een druk tot 100 kg en vriesvast tot minus tien graden Celsius.

Voor het overige doet het toestel gewoon zijn werk: hij kan filmen in 1080p Full HD resolutie met 60 beelden per seconden. Via apps is de camera op afstand te besturen.

De Olympus Tough TG-870 ligt in april in de winkels voor een adviesprijs van 299 euro.

vrijdag 15 april 2016

Kijken via andere schermen steeds populairder

Kijkers gebruiken in toenemende mate alternatieve schermen om tv te kijken, zo blijkt uit onderzoek van Eurodata TV Worldwide. In Canada keek 60 procent van de 18 tot 35-jarigen volledige series online. Zes procent van de Franse kijkers ouder dan vijftien kijken via internet.

Ook wordt er steeds vaker uitgesteld gekeken, al bedraagt de klassieke kijktijd nog altijd zo'n 3 uur en 14 minuten. Vooral live evenementen worden nog altijd via traditionele schermen gekeken.

5K monitor Philips in de maak

Philips werkt, samen met partner MMD, aan een 27 inch 5K Ultra HD monitor. Met maar liefst 5120 x 2880 pixels levert dat toestel een vier keer zo hoge resolutie als een standaard Ultra HD televisie.

Volgens Display Daily wordt de monitor in elk geval voorzien van PerfectKolor Technology, en 1 miljard kleurgradaties. Een verschijningsdatum is nog niet gecommuniceerd.

donderdag 14 april 2016

Google Foto’s bewaart originele foto’s na bewerking

Vorige maand kreeg Google Foto's een kleine uitbreiding om foto's gemakkelijker onderweg te bewerken. Dat lijkt handig, maar je was dan wel het origineel kwijt. Dat probleem is nu verholpen. Alle bewerkingen zijn nu zonder problemen te bewaren, zelfs wanneer filters worden gebruikt. De nieuwe functie is beschikbaar vanaf versie 1.17.

Acer lanceert gamingprojector

Acer kondigt lanceert de Predator Z850 gaming-projector aan. Deze 24:9 ultra-wide HD-resolutie (1920 x 720) projector geeft vijftig procent breder beeld in vergelijking met traditionele 16:9 schermresoluties.

Door de spiegelloze ultra-short-throw-technologie projecteert de Predator Z850 een 120-inch (305 cm) scherm vanaf een korte afstand van slechts 18,5 inch (47 cm). Dit betekent geen hinderlijke schaduwen meer op cruciale momenten tijdens het gamen.

Een bovenop gemonteerde lens en verstelbare poten zorgen voor een moeiteloze plaatsing zonder boren of montage, ideaal voor een snelle installatie op LAN-party's. Mocht het in de prijktijk wenselijk zijn, dan kan de Predator Z850 zonder af te koelen direct na gebruik worden ingepakt en wordt na een bepaalde tijd om veiligheidsredenen automatisch uitgeschakeld.

De meegeleverde laserdiode levert heldere beelden tot 3.000 lumen met een breed kleurenspectrum dat games tot leven brengt.

De Predator Z850 is vanaf april verkrijgbaar vanaf 5.999 euro.

woensdag 13 april 2016

BenQ met ‘low blue-light’ monitor

BenQ lanceert een nieuwe 24-inch monitor, de BL2420Z. Bijzonder is de low blue-light modus waarbij schadelijk blauw licht met maximaal 70 procent gereduceerd wordt. De BL2420Z beschikt veder over een VA-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels en een maximale helderheid van 250 cd/m². Hij wordt geleverd met een DisplayPort 1.2, DVI en D-Sub beeldaansluitingen, een 2-poorts USB 2.0-hub en ingebouwde stereo luidsprekers met een gecombineerd vermogen van 2 watt.

Chromecast wordt Google Cast

Google gaat Chromecast voortaan als Google Cast in de markt zetten. De populaire dongels blijven Chromecast heten, maar de apps voor Android en iOS krijgen een nieuwe naam.

Google bevestigt ook dat Google Cast nu standaard is ingebouwd in televisies van de Amerikaanse fabrikant Vizio. Geruchten daarover deden al langer de ronde.

Google Cast is beschikbaar in de zogenoemde P-serie toestellen die overigens alleen in de VS te koop zijn.

dinsdag 12 april 2016

TCL kondigt 4K televisies met Roku software aan

TCL heeft nieuwe 4K smart tv's aangekondigd met het platform van Roku, het Amerikaanse bedrijf dat dongels en tv-kastjes maakt. De samenwerking was in januari al aangekondigd op de CES in Las Vegas.

Vooralsnog gaat het om modellen die alleen in de VS zijn re bestellen. Het 55 inch model kost 599 dollar, het 64 inch model voor 999 dollar. Ook is er de P130 serie met beeldformaten varierend van 43 tot 65 inch. Een mobiele app voor Android en iOS wordt meegeleverd.

Groot aantal Ultra HD zenders op komst

In 2016 wordt een groot aantal Ultra HD zenders voor satelliet uitgerold, volgens het UltraHD via Satellite, 3rd Edition rapport van NSR. NSR voorziet zeker 785 zenders. Tot nu toe bleef het aanbod beperkt tot Oost Azie. Volgend jaar doen alle regio mee. De dalende prijzen voor 4K toestellen zijn de belangrijkste reden dat aanbieders haast maken met zenders. Die verkopen dan ook sneller dan HDTVs kort na de introductie.

maandag 11 april 2016

Netflix introduceert data saver

Netflix werkt aan een zogenoemde data saver. Gebruikers kunnen kiezen uit beter beeld of meer streamen met dezelfde hoeveelheid mobiele data. Momenteel gebruikt Netflix altijd 275MB per uur op mobiele netwerken. Op dit moment beperkt Netflix streams tot 600kbit/s om gebruikers te beschermen tegen excessief datagebruik. Voor HD kwaliteit is dat echter te weinig. De data saver wordt rond mei gelanceerd.

Samsung ziet nog altijd niets in OLED schermen

Samsung gaat voorlopig geen OLED televisies maken. Park Dong-gun, directeur van Samsung Display, bevestigt dat tegenover de Korea Herald. Samsung ziet onvoldoende potentie voor grotere OLED schermen. De toestellen bieden weliswaar een uitstekende beeldkwaliteit, maar zijn duur om te produceren met een zeer hoge verkoopprijs als gevolg. LG denkt daarentegen dit jaar bijna een miljoen OLED-tv's te zullen verkopen.

vrijdag 8 april 2016

Hulu lanceert VR app

De Amerikaanse videodienst Hulu, een concurrent van Netflix, heeft een VR app voor de Oculus ontwikkeld. Er zijn 25 VR-shows van National Geographic, Showtime en andere producenten beschikbaar. Hulu heeft echter ook een eigen VR film gemaakt The Big One. Netflix is Hulu overigens wel voor. Het heeft

HbbTV in het volledige Ziggo gebied

HbbTV is sinds vorige week in het hele Ziggo gebied beschikbaar. HbbTV staat voor Hybrid Broadcast Broadband Televisie en is een open standaard voor interactieve internetdiensten. Het digitale tv-signaal kan zo verrijkt worden met extra informatie. Wel moet het toestel geschikt zijn.

Ziggo omarmt HbbTV niet volledig. Het signaal van ARD, ZDF, WDR, NDR, RTL, Sat.1, ARTE en TVE Internacional wordt geblokkeerd, zegt Erik van Doeselaar tegen Mediamagazine. Ziggo stelt ook geen plannen te hebben om via de Mediaboxen en Horizon-boxen HbbTV beschikbaar te stellen. De meeste kabelabonnees gebruiken deze ontvangers om televisie te kijken.

donderdag 7 april 2016

The VR Pop-Up Cinema komt naar Hilversum

Na een uitverkochte pop-up tour in 2015 en de start van de eerste echte permanente VR Cinema in Amsterdam staat The VR Cinema op 14 en 19 april in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum.

Begin maart opende de eerste virtual reality bioscoop ter wereld in Amsterdam. The VR Cinema is een initiatief van &samhoud media, reclamebureau en ontwikkelaar van VR-belevingen. Op een draaiende stoel en met een speciale Virtual Reality Gear waan je je in The VR Cinema in een andere wereld, waar je in 360 graden je ogen uit kijkt.

Ook Hilversum kan nu kennis maken met virtual reality. Tijdens de Nationale Museumweek is The VR Pop-Up Cinema te bezoeken van 11.00 tot 16.00 op donderdag 14 april en van 11.00 tot 18.00 op dinsdag 19 april.

The VR Cinema wordt  in samenwerking met gemeente Hilversum, Beeld en Geluid en iMMovator Cross Media Netwerk naar Hilversum gehaald.

Tickets voor de voorstellingen op 14 en 19 april kosten 12,50 en zijn te koop via thevrcinema.com/hilversum

UHD zender FESTIVAL 4K in Spanje

Het vanuit Nederland opererende Ultra HD-kanaal (UHD 4K) FESTIVAL 4K maakt binnenkort deel uit van het televisieaanbod van Vodafone España. De Spaanse internet-, telefonie- en televisieprovider gaat FESTIVAL 4K samen met drie andere 4K-zenders lanceren ter gelegenheid van hun nieuwe 4K UHD set-top box. FESTIVAL 4K, dat zich volledig richt op muziek en theater, was al sinds november vorig jaar beschikbaar bij de Franse IPTV-operator FREE.

FESTIVAL 4K werd in 2015 gepresenteerd tijdens de internationale tv-markt MIPCOM. De zender verzorgt non-stopuitzendingen in een  full native 4K (Ultra HD) beeldkwaliteit en met Dolby Digital Audio, rondom de thema’s muziek en theater.

woensdag 6 april 2016

'Nieuwe Huawei P9 met dubbele cameramodule'

De aanstaande smartphone Huawei P9 lijkt te worden uitgerust met een dubbele cameramodule. Nieuwe foto's bevestigen deze geruchten. Het toestel met 5,2-inch scherm wordt vermoedelijk aangedreven door Huawei's eigen Kirin 950 processor. Fe cameramodules aan de achterzijde zouden ieder een resolutie van 12 megapixels bieden. Ook wordt optische beeldstabilisatie ondersteund.

Amerikaanse kijker wil minder zenders

Amerikaanse consumenten willen niet meer zenders, maar juist minder, zo blijkt uit onderzoek van Digitalsmiths. En daar willen ze ook aanzienlijk minder voor betalen. Pakketten met honderd tot tweehonderd kanalen kosten in de VS gemiddeld 80 tot 120 dollar per maand. Een toenemend aantal kijkers wil echter een uitgekleed pakket met hooguit twintig zenders, die ze zelf kunnen samenstellen. Zelf pakketten samenstellen is er echter nog niet bij. Favoriete zenders zijn onder meer de grote netwerken, PBS, Nat Geo en Discovery Channel. De trend naar minder komt niet uit de lucht vallen. Kabel- of satelliet tv in de VS is over het algemeen twee keer zo duur als in Nederland.

dinsdag 5 april 2016

Aandeel KPN groeit naar bijna 29 procent van tv-markt

KPN heeft in 2015 alweer terrein gewonnen op de Nederlandse televisiemarkt, ten koste van kabelaar Ziggo. KPN won 2,3 procentpunten in marktaandeel gedurende 2015 om het jaar te eindigen met 28,7 procent van de tv-aansluitingen. Ziggo verloor 2,4 procentpunt om het jaar te eindigen met een aandeel van 52,2 procent. Dat blijkt uit het meest recente kwartaalrapport van Telecompaper over de Nederlandse televisiemarkt.

Het nieuwe Ziggo Sport-kanaal, dat exclusief voor Ziggo tv klanten is, helpt misschien bij het vasthouden van klanten, maar lijkt niet voldoende om de groei bij het bedrijf te laten terugkeren, constateert Telecompaper.

KPN profiteert van een grote vraag naar televisie via glasvezel en DSL, waarmee het verlies van Digitenne-klanten ruimschoots kon worden gecompenseerd. Het bedrijf eindigde 2015 met meer dan 2,2 miljoen tv-klanten, waarvan bijna 1,9 miljoen IPTV-diensten afnemen. Op de digitale tv-markt groeide het marktaandeel van KPN met 0,5 procentpunt om 2015 te eindigen met 31,5 procent.

Ondanks het klantenverlies in het vierde kwartaal is Ziggo nog steeds de onbetwiste marktleider met 4,1 miljoen tv-klanten. Het aantal digitale tv-klanten van Ziggo daalde voor het vierde kwartaal op rij, naar 3,3 miljoen. Dit is goed voor een aandeel van 47,5 procent van de digitale tv-markt.

De hele Nederlandse televisiemarkt daalde met 6.000 aansluitingen in het vierde kwartaal naar 7,835 miljoen aan het einde van 2015, waarvan meer dan 89 procent digitale tv afneemt. Het aantal digitale tv-aansluitingen groeide met 0,5 procent in het vierde kwartaal, niet voldoende om de 4,8 procent daling van analoge tv-klanten te compenseren.

KPN en Ziggo zullen in de toekomst een steeds kleinere vijver hebben om in te vissen, aangezien Telecompaper verwacht dat het aantal tv-aansluitingen zal blijven dalen. In de komende vijf jaar tot 2020 is de verwachte gemiddelde daling 0,6 procent per jaar. Bijna alle Nederlandse huishoudens hebben al een tv-aansluiting en steeds minder huishoudens nemen een extra aansluiting voor een tweede tv, om in plaats daarvan tv en video te kijken via tablets, laptops en andere apparaten. Tegelijkertijd zullen zogenoemde cord-cutters en cord-nevers hun tv-abonnement opzeggen of nooit een tv-abonnement nemen om alleen tv en video via internet te kijken.

6 procent van Nederlanders wil tv abonnement opzeggen

Slechts 6 procent van de Nederlanders verwacht binnen nu en twee jaar tijd hun reguliere tv-abonnement op te zeggen om alleen nog via internet te kijken. Een half jaar eerder was dat nog 8 procent van de Nederlanders. Dat blijkt uit metingen van het Telecompaper Consumer Panel.

Nog eens 6 procent van de respondenten heeft aangegeven het tv-abonnement ooit te willen schrappen, maar niet binnen twee jaar. Een kwart van de Nederlandse bevolking weet nog niet wat ze doen.

12 tot 29 jarigen geven significant vaker aan het tv-abonnement te willen stoppen. 12 procent van de 12-19 jarigen heeft gezegd dit van plan te zijn binnen een jaar, bij de 20-29 jarigen is dat 7 procent. Over alle groepen heen was dit gemiddeld 4 procent. Naarmate de leeftijd stijgt men minder bereid is te stoppen met het tv-abonnement.

maandag 4 april 2016

Wie wil er nog films op schijfjes?

Ultrahigh-definition-televisies zijn inmiddels al weer drie jaar te koop en als je tegenwoordig een televisiewinkel inloopt en je kijkt bij de wat grotere maten, zijn er al bijna geen HD-modellen meer te vinden. De verkoop van UHD tv's is in het afgelopen jaar verviervoudigd en dankzij het steeds grotere aanbod en de steeds lagere prijzen zal de groei in verkoopaantallen nog wel even doorzetten. Helaas is UHD-beeldmateriaal nog altijd maar mondjesmaat beschikbaar.

Europese Commissie neemt actie tegen geoblokkades

De Europese Commissie gaat vermoedelijk actie ondernemen tegen tegen Europese online videodiensten die weigeren content aan te bieden aan bezoekers uit andere EU-landen. Zij overtreden mogelijk de mededingingswet.

De Europese Commissie doet sinds mei van vorig jaar onderzoek naar 'geoblokkades'. Vanwege rechten proberen diensten als Netflix de toegang tot programma's zoveel mogelijk te beperken. In totaal blokkeert 68 procent van de onderzochte aanbieders van digitale content bezoekers uit andere Europese landen. Er zijn 1400 Europese bedrijven onder de loep genomen.

De commissie brengt het eerste kwartaal van volgend jaar een officieel rapport over de Europese online handel uit.

Delta breidt Buitenlandpakket uit

Kabelaar Delta breidt vanaf haar Buitenlandpakket uit met zes nieuwe televisiezenders, te weten Kika (Duitse kinderzender), 3Sat (cultuur en kennis), VOX, Kabel1, n-tv (een soort RTLz)en France 24 (Franse nieuwszender).

Het Buitenlandpakket kost 2,50 euro per maand bovenop basisabonnement van de Delta. Het huidige pakket omvat onder meer de Duitse zenders NDR, SWF, RTL Television, Sat1 en Pro7, Britse zender CBBC en BBC Four, TVE Internacional, TRT Turk en de Chinese zender CNE.

vrijdag 1 april 2016

Franse zenders krijgen eigen app op Horizon Mediabox

Kabelaar Ziggo lanceert een app op de Horizon Mediabox waarmee acht Franse televisiezenders bekeken kunnen worden. Zo gaat onder meer de Franse televisiezender France 2 onderdeel uitmaken van het aanbod, die vorig jaar bij Ziggo verdween.

Ziggo geeft tegenover COAX aan dat wellicht ook voor andere taalgebieden een dergelijke app wordt geïntroduceerd.

Hogere kwaliteit NPO Gemist kost 'miljoenen'

De lage beeldkwaliteit van NPO Uitzending Gemist lijkt vooral het gevolg van contracten, zo schrijft NOS op 3. 'Hoge kwaliteit willen ze niet online hebben vanwege commerciële belangen', zegt Geert-Jan Bogaerts, hoofd Digitaal van de VPRO. 'Als die beelden in goede kwaliteit online staan, kan je net zo goed je kabel opzeggen. Als dat gebeurt, betalen de tv-aanbieders minder voor hun contract met de NPO. En dat kost de NPO weer geld.'

Over de contracten waar dat in zou staan, willen de NPO en de tv-aanbieders niks zeggen. Maar die slechte kwaliteit van NPO Gemist is niet omdat het 'niet mag', zegt een woordvoerder van de NPO. 'Betere kwaliteit kost miljoenen.'