woensdag 30 juni 2010

3D wordt gehyped

Het toverwoord in medialand is op dit moment 3D. Driedimensionale televisie waarbij diepte een belangrijke rol speelt. En daar is geen woord van gelogen. 3D is zeker voor de early adopter een reusachtige sprong in de diepte. Want vanaf welk moment kan men nu echt van enig echt 3D-content via de televisie genieten. Laat ik voorop stellen, 3D is de volgende stap in televisiebeleving. Maar voor de consument gaat het allemaal even te snel.

dinsdag 29 juni 2010

Erotiek bij UPC

Kabelaar UPC start op 1 juli met de doorgifte van de Meiden van Holland TV en Meiden van Holland VIP (kanaal 954) via haar digitale tv-pakket. Beide tv-zenders zijn opgericht door Kim Holland en brengen voornamelijk porno van Nederlandse bodem.

Nadere kijk op Sony 3D

De Sony 46HX900 is een Full HD 3D LCD TV met Full LED local dimming achtergrond verlichting en een 46 inch (117 cm) beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080p. Als extra optie kan de TV worden uitgebreid met een 3D-transmitter en 3D bril voor het bekijken van 3D beelden. De HD TV zelf is al geschikt om 3D weer te geven.

3D-ready LaserVue -tv

Mitsubishi heeft een 75 inch full-HD LaserVue-tv (L75-A91) aangekondigd . Het enorme apparaat, dat afmetingen heeft van 105 x 168 x 38 cm, is volledig 3D-ready en wordt (optioneel) geleverd met een 3D-pakket. De tv geeft toegang tot online diensten, waaronder StreamTV, Pandora, Flickr en Picasa, en is onder meer voorzien van vier HDMI-CEC-ingangen en een USB-poort.

zaterdag 26 juni 2010

RTL Gemist bij KPN

KPN heeft de dienst RTL Gemist toegevoegd aan Interactieve TV. Een selectie van programma's van RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 kan tot tien dagen na uitzending op televisie worden bekeken. Daarvoor nodig is een abonnement op het Pluspakket van 10 euro per maand. Het basispakket Interactieve TV à 10 euro per maand bevat de dienst Programma Gemist van de publieke omroepen. Het pluspakket bevat ook 'SBS Gemist'.

vrijdag 25 juni 2010

3D-cinema in Europa

RealD Inc en UGC, een van Europa’s belangrijkste bioscoopexploitanten, hebben een exclusieve meerjarige samenwerking bekend gemaakt voor het installeren van RealD 3D-bioscooptechnologie op 200 schermen van UGC bij locaties van de keten in Europa. Het installeren van RealD Cinema Systems is reeds begonnen en wordt naar verwachting komende winter afgerond.

woensdag 23 juni 2010

WK stimuleert verkoop tv's

Zoals verwacht hebben veel mensen in Nederland vanwege het WK voetbal in Zuid-Afrika een nieuwe televisie aangeschaft. De elektrotechnische detailhandel verwacht nu een omzetstijging van maar liefst 10 tot 15 procent. Als Oranje door de groepsfase heen komt kan dit zelfs nog oplopen.
 Dit meldt brancheorganisatie UNETO-VNI op basis van onderzoek onder haar leden in de elektrotechnische detailhandel. Populair zijn tv’s met beeldmaten van 42 tot 47 inch en 60 inch.

maandag 21 juni 2010

Dunste LED tv overhandigd aan Kluivert

Samsung overhandigde het eerste exemplaar van zijn dunste LED tv aan Patrick Kluivert tijdens de rust van de WK-wedstrijd Nederland – Japan. Daarmee gaf Samsung het startschot voor de verkoop van het toestel. Deze 3D LED-TV die in een beperkte oplage naar Nederland komt, is met 7,98 millimeter de dunste TV ter wereld. Voor een high-end entertainmentervaring heeft Samsung in de 3D LED-TV C9000 krachtig design en hoogwaardige technologie samengebracht. Het stijlvolle RVS-design van de dunste TV ter wereld is baanbrekend. Met het ultraslanke profiel van 7,98 millimeter zet Samsung een nieuwe standaard voor luxe TV’s die als designobject de living extra elan geven. Bij deze 3D LED-TV krijg je ook 's werelds eerste touchscreen afstandsbediening met display ‘Touch Control’. Op het display van deze afstandsbediening kun je TV blijven kijken als je een drankje haalt, zodat je geen moment van een voetbalwedstrijd hoeft te missen.

Televisiebundel te koop op internet

Naast televisies kunt u op internet voortaan ook tv en tv-abonnementen kopen als bundel. Tot nu toe kon dat alleen bij verschillende aanbieders. De webwinkel Koopjeskampioen en aanbieder van internet- en tv-abonnementen Bazoeka zijn hiervoor een samenwerking aangegaan.

zaterdag 19 juni 2010

WK op grootbeeld-tv favoriet

Veel Nederlanders kopen speciaal voor het WK een nieuwe televisie. Grootbeeld LCD-schermen met beeldmaten van 42 tot 47 inch zijn favoriet, maar ook LCD's met een beeldmaat van 60 inch doen het goed. De elektrotechnische detailhandel verwacht een omzetstijging van 10 tot 15% ten opzichte van een normale verkoopperiode dankzij het WK. Deze omzetstijging kan nog hoger uitvallen als het Nederlands elftal de volgende ronde bereikt. Dit blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie UNETO-VNI onder haar leden in de elektrotechnische detailhandel.  
Behalve de LCD-tv's in grote beeldmaten neemt ook de populariteit van Led-tv's toe. Dit is volgens manager Detailhandel Maurice Estourgie van UNETO-VNI vooral te danken aan het ultradunne design en het lage energieverbruik.
Hoewel het WK niet in 3D wordt uitgezonden, merkt de detailhandel een groeiende belangstelling voor deze innovatie.  De televisiekijker wordt steeds mobieler. Om niets te missen van de verrichtingen van Oranje in Zuid-Afrika, wil de consument voetbal kijken op alle mogelijke locaties. Volgens het onderzoek van UNETO-VNI heeft dit een positief effect op de verkopen van net- en notebooks en los te verkrijgen antennezenders.

vrijdag 18 juni 2010

Microsoft werkt aan 3D zonder bril

Een onderzoeksgroep van Microsoft heeft een 3d-display ontwikkeld dat zijn stereoscopische beeld zonder hulp van een brilletje kan weergeven. De twee afzonderlijke videobeelden worden naar maximaal twee gebruikers geprojecteerd.

donderdag 17 juni 2010

Externe Blu-ray schrijver

Lite-On speelt in op de langzaam toenemende belangstelling voor blu-ray branders en kondigt een 12X blu-ray disc writer aan. Nu is het mogelijk grote hoeveelheden data wegschrijven op een 12 voudige snelheid.

woensdag 16 juni 2010

Picoprojector van Samsung

Samsung heeft zijn eerste picoprojector, de SP-H03, aangekondigd. Het superkleine apparaat beschikt over 1GB geheugen en een microSD-slot, en kan video projecteren met een WVGA-resolutie en 30 lumen. De miniprojector is ook uitgerust met een ingebouwde luidspreker (1W) en een batterij die ongeveer twee uur meegaat. De prijs is 300 dollar.

Kleinste bioscoopluidsprekers

Teufel heeft met zijn nieuwe System 8 naar eigen zeggen de kleinste 'THX Ultra 2' gecertificeerde 5.1-set ter wereld geïntroduceerd. Deze high-end set is de opvolger van de succesvolle Theater 8 THX Ultra 2 en biedt ondanks de kleinere afmetingen nog betere prestaties. Bijzonder is de bijna tweederde kleiner geworden subwoofer, de enige subwoofer ter wereld die met slechts één high-performance bas-driver aan de eisen van de THX Ultra 2 certificering voldoet.

dinsdag 15 juni 2010

HD webcams van Logitech

Logitech heeft een aantal nieuwe webcams aangekondigd, waaronder de HD Pro Webcam C910. Deze webcam kan video opnemen in full-HD resolutie (1080p), ondersteunt videochat in 720p-resolutie en kan 10 megapixel foto's maken. Ook is het apparaatje voorzien van twee stereomicrofoons voor een betere geluidskwaliteit.

152-inch 3D-plasma Panasonic

Voor wie nog wat ruimte over heeft in de woonkamer, komt Panasonic met een mooie opvulling: een 152-inch plasma-tv. Vanaf komende herfst is het apparaat te bestellen, maar een goed gevulde bankrekening is een must. Deze gigant onder de plasmaschermen moet volgens technologieblog Engadget meer dan 500 duizend dollar (417 duizend euro) gaan kosten. Voor ruim vier ton krijgt men echter wel een hoop televisie.

zaterdag 12 juni 2010

Natuur en Milieu adviseert groene tv's voor oranjefans

LED-televisies zijn klimaatkampioenen. Ze scoren het beste in de top 10 zuinige tv's van Stichting Natuur en Milieu. LG, Samsung en Philips zijn de aanvoerders van de tv-formaten klein, middelgroot en groot.
Het WK is traditioneel de tijd waarin veel mensen hun oude tv vervangen. Een goed moment om ook het milieu te laten scoren. Mensen die niet alleen naar groen gras, maar ook naar een groene tv willen kijken, kunnen het beste een LED-tv kopen. Bij alle formaten televisies scoren deze tv's het beste op energiezuinigheid. Het verschil tussen een zuinige LED-televisie of een onzuinige televisie van dezelfde grootte bedraagt gemiddeld ook nog eens zo'n 47 euro op de jaarlijkse energierekening.
De tv's van fabrikant LG staan op de eerste plaats bij de kleinste tv's (26 inch) met een voorsprong van ruim 10 procent op nummer twee. Samsung staat op de eerste plaats bij de middelgrote tv's (32 inch), Philips voert het elftal van de grootste tv's (37 inch) aan. Deze tv's  zijn zelfs 40 procent zuiniger dan de rest van het elftal. Maar een kleine tv blijft natuurlijk altijd het zuinigst! Als Nederland de finale haalt en alle zes miljoen huishoudens de Nederlandse wedstrijden via de zuinigste tv zouden bekijken, besparen we tijdens dit WK samen bijna 800 duizend euro en 200 duizend ton CO2 (vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 80 duizend auto's).

vrijdag 11 juni 2010

NOS beperkt livestreams WK

De livestream die de NOS aanbiedt van de WK-wedstrijd Nederland-Denemarken is voor maximaal 120.000 kijkers weggelegd. De NOS raadt alternatieven aan. Terwijl de berichten en inschattingen over internetfalen door het WK de ronde doen, maakt de NOS bekend maar een beperkt aantal online-kijkers te kunnen bedienen.

donderdag 10 juni 2010

Meeste tv's krijgen internetaansluiting

Internet dringt snel door tot in de Nederlandse huiskamers. Zestig procent van de tv's heeft over drie jaar een internetverbinding en al eind dit jaar hebben 250.000 huishoudens een tablet computer, bijvoorbeeld een iPad. Dat bleek uit de beschouwing die Laurens van den Oever van GfK gaf op de ontwikkelingen in de Nederlandse mediamarkt. Hij was de openingsspreker op het Mediapark Jaarcongres in Hilversum.

EO Jongerendag in 3D

Sony Professional heeft er samen met Team Facilities en Eyeworks voor gezorgd dat de EO-Jongerendag in 3D is opgenomen. Op de 36e editie van het evangelische festival waren zo'n 30.000 jongeren aanwezig. Deze festivalgangers en de optredens werden in 3D vastgelegd. Hierdoor is het straks voor de tv-kijkers zo realistisch dat het net lijkt alsof ze er echt bij zijn.

woensdag 9 juni 2010

Filmen in HD met de iPhone

Met de nieuwe iPhone 4 die deze week werd gelanceerd kan men ook filmen in HD. De camera maakt opnamen in 720p HD (30 fps). Je kan de filmpjes ook meteen bewerken in een speciale versie van iMovie voor de iPhone (5 dollar), en nadien delen met vrienden. De iPhone 4 draait op het iPhone OS 4, dat voortaan door het leven zal gaan als iOS 4.

Nicole Rosanella Brand & Communication manager Benelux

LG Electronics benoemt Nicole Rosanella (34) tot Brand & Communications Manager Benelux. In deze nieuwe functie is Rosanella verantwoordelijk voor het verder uitbouwen en laden van het merk LG. Daarnaast houdt zij zich bezig met de corporate PR en communicatie. Rosanella heeft jarenlange ervaring in marketingcommunicatiefuncties bij diverse ICT- en entertainmentorganisaties. Voordat ze bij LG in dienst kwam, was zij enkele jaren Senior Marketing Communications Manager Europe bij UPC. Ook werkte zij enkele jaren bij HP Nederland en InFocus Corporation, leverancier van beamers. Bij het laatste bedrijf was Rosanella Manager Marketing Communications EMEA.

vrijdag 4 juni 2010

Frequentiewisseling Eén HD

CanalDigitaal HD-abonnees krijgen een zwart beeld als men afstemt op de Vlaamse HD-zender Eén HD. De oorzaak is een frequentiewissel die woensdagnacht is doorgevoerd bij CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Dit was nodig door de komst van VTM HD bij TV Vlaanderen.

Platform 3D NL opgericht

Op 9 juni zal tijdens het Media Park Jaarcongres in Hilversum het platform 3D NL worden aangekondigd. 3D NL wordt opgezet met de belangrijke partijen in de sector en is een initiatief van stichting iMMovator. 3D NL brengt organisaties en bedrijven samen die in Nederland betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie, postproductie, uitzending, distributie en vertoning van 3D-producties. Daarnaast richt 3D NL zich ook op de makers van 3D apparatuur en 3D schermen en hun verkoopkanalen. 3D NL brengt deze partijen bij elkaar voor kennisuitwisseling, overleg en het stimuleren van  Nederlandse producties in 3D.
Op het gebied van techniek zijn veel 3D ontwikkelingen internationaal gestart. De fabrikanten van 3D televisies zijn inmiddels ook in Nederland begonnen met publiekscampagnes. De eerste 3D televisie uitzendingen hebben plaatsgevonden. Op het gebied van 3D opnametechniek wordt inmiddels in Nederland de eerste expertise opgebouwd. Het onderwerp 3D wordt besproken binnen bestaande kennisnetwerken als het Ketenoverleg Digitale Televisie, de Dutch Guild of Multimedia Engineers en het netwerk van regisseurs. Bijzonder is dat 3D zowel de wereld van film, van televisie, van gaming en animatie bezighoudt en aan elkaar verbindt.   Er is echter geen plek waar de verschillende sectoren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de 3D industrie in Nederland elkaar kunnen treffen. Het 3D NL platform wil daarin een coördinerende en stimulerende rol vervullen.

donderdag 3 juni 2010

Concurrentie op de kabel vertraagd

UPC en Ziggo hebben een zaak bij de de voorzieningenrechter in Den Haag gewonnen, waardoor de lang verwachte concurrentie op de kabel in aanbod van tv-pakketten opnieuw is vertraagd. De voorzieningenrechter bepaalde dat kabelaars de licentierechten niet hoeven te regelen voor de tv-pakketten van wederverkopers zoals Tele2 en Online (T-Mobile), omdat deze mede-openbaarmaker zijn.

Beeldkwaliteit Uitzending Gemist omhoog

De beeldkwaliteit van Uitzending Gemist verbetert aanzienlijk. De omroepdienst gaat van 0,5 naar 1 megabit per seconde aan capaciteit voor alle programma's. Het beeld op grotere schermen wordt scherper. Er komt ook een 'variant van YouTube'.

OLON wil lokale omroep bij Ziggo

Omdat bij kabelbedrijf Ziggo intussen méér dan de helft van de abonnees digitaal televisie kijkt stelt de OLON (overkoepelend orgaan lokale omroepen) dat Ziggo nu echt verplicht is alle lokale omroepen digitaal door te geven. Volgens de OLON duurt het allemaal veel te lang en verliezen de lokale zenders onnodig veel kijkers.

woensdag 2 juni 2010

Praten over illegale films hetzelfde als die film verspreiden

Op een internetforum melden dat een film uit illegale bron te downloaden is, is hetzelfde als die film verspreiden. Dat besliste de kortgedingrechter vandaag in het kort geding tussen Eyeworks en Usenetgemeenschap FTD. FTD biedt een platform waar mensen elkaar kunnen wijzen op wat er op internet te downloaden is in de zogeheten Usenet nieuwsgroepen. Eyeworks vorderde via de rechter dat er niet gewezen mag worden op haar film "Komt een vrouw bij de dokter". De rechter gaf Eyeworks gelijk, en oordeelde daarbij dat FTD de film openbaar maakt in de zin van de Auteurswet. FTD is geschokt door het vonnis, dat mijlenver afstaat van alle jurisprudentie op dit gebied.
FTD is een internetplatform waar mensen elkaar kunnen wijzen op films en muziek die te downloaden zijn vanaf het wereldwijde Usenet-netwerk. FTD gebruikers bieden daarbij geen hyperlinks of andere codes aan waarmee dat downloaden in gang gezet kan worden. De rechtbank Den Haag oordeelt nu echter dat dit niet relevant is. Ook het structureel gelegenheid bieden elkaar erop te kunnen wijzen dat er illegaal aanbod te downloaden is, is al genoeg om van een publicatie (openbaarmaking) in de zin van de Auteurswet te spreken. De rechtbank houdt FTD hiervoor aansprakelijk, hoewel het niet FTD is maar haar gebruikers die de berichten plaatsen.
De rechter gaat niet in op de vraag of downloaden uit illegale bron mag of niet, maar oordeelt dat FTD de film publiceert door het “eenvoudiger” te maken dat deze gedownload kan worden. De forumberichten waarin gebruikers elkaar wijzen op downloadbaar materiaal worden gezien als “sleutels” waarmee men toegang zou kunnen krijgen tot films en ander materiaal.
Het vonnis staat hiermee mijlenver af van de gevestigde jurisprudentie. In eerdere zaken tegen onder andere Mininova, Pirate Bay, MyP2P en ZoekMP3 werd de afgelopen tien jaar juist geoordeeld dat het publiceren van hyperlinks of torrents naar illegaal aanbod géén openbaarmaking is. FTD is geschokt door dit vonnis, omdat het zelfs zo is dat zij noch haar gebruikers hyperlinks of torrents aanbieden. Op het FTD platform worden enkel berichtjes geplaatst (in de Nederlandse taal), zonder downloadcodes van welke aard dan ook. Maar die berichtjes worden nu - in tegenstelling tot hyperlinks - juist wel als openbaarmaking aangemerkt.

Waterdichte HD camcorder

Sanyo heeft een waterdichte camcorder uitgebracht die tot 3 meter diepte gebruikt kan worden. De Xacti DMX-CA100 schiet beelden in maximaal 1080p-kwaliteit en beschikt tevens over een fotofunctie voor foto's van 14 megapixel. Volgens Sanyo kan zijn nieuwe handheld camcorder probleemloos een uur lang onderwater gebruikt worden en voldoet het apparaat daarmee aan de IPX8-standaard

dinsdag 1 juni 2010

Eerste 3D TV live-programma in Nederland

Ziggo en Sony brengen zondag 6 juni Het Grote Verkiezingsgala – een politiek programma met onder andere Job Cohen, Mark Rutte, Femke Halsema en Alexander Pechtold – integraal, live en in 3D naar de huiskamers in Nederland. Dit is zowel het eerste Nederlandse live 3D TV-programma als het eerste politieke programma ter wereld dat in 3D en met 5.1 surround geluid wordt uitgezonden.
Sony en Ziggo willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met het fenomeen 3D TV en zelf ervaring opdoen met de doorgifte van 3D signalen. Van 18.30 uur tot 24.00 uur is het Grote Verkiezingsgala in 3D via digitaalkanaal 15 van Ziggo te volgen. Bezitters van een 3D tv kunnen voor het eerst een 3D live uitzending in de huiskamer bekijken. Bezoekers van het verkiezingsgala in Paradiso kunnen 3D ervaren op de aanwezige Sony 3D televisies. De uitzending is ook in 2D te volgen via de zender Politiek24.
“Wij willen de kijkers een uitzonderlijke televisie-ervaring bieden.”, zegt Marcel Nijhoff, CCO van Ziggo. “Dat betekent dat ze het gevoel moeten hebben zelf bij het debat aanwezig te zijn. 3D beeld en 5.1 surround bieden die mogelijkheid en zorgen voor een fantastische belevenis” Nijhoff zegt verder dat Ziggo binnen een paar weken start met een apart 3D demokanaal en dan ook 3D-films beschikbaar heeft via VOD. (video on demand?)

Interactieve tv in Nuenen

OnsBrabantNet introduceert interactieve digitale televisie in Nuenen. FTTH-abonnees van OnsNet Nuenen zijn via de post op de hoogte gesteld van de introductie. Het standaard interactieve pakket (70 zenders waarbij Nederland 1, 2 en 3 in HD worden doorgegeven, EPG en Uitzending Gemist) kost 6,95 euro.